2007/05/22

HAURREN ELIKADURA

Jakina da haur gizenen zifrak gero eta altuagoak eta larriagoak direla. Komunikabideen eragina oso altua da gai honen inguruan, kaloria handiko eta balio nutritibo txikiko elikagaiak kontsumitzera eragiten gaituzte. Haurren kasuan arrisku biologikoak ditu, hala nola, helduaroan bizi iraupena murriztea, hipertentzioa edota bihotzeko arazoak. Gainera arazo emozional eta psikologikoak eragiten ditu. Horretarako oso garrantzitsua da jate ohiturak erakustea elikadura, egokia izan dadin.
Tradizionalki, obesidadea asko jan eta gutxi mugitzearekin lotu izan da. Faktore hauek erlazionaturik daude, baina badira arazo honetan ere oso garrantzitsuak diren faktore genetikoak.
GAINPISUAREN PORTZENTAIAK 6-9 URTE BITARTEAN

Hona hemen gizenasunaren kontrako hainbat arau:
1-. Koipe eta azukre altuko elikagaiak ekiditu. Baita ere "janari azkarrak edo fast food".
2-. Kirola eta heziketa fisikoa areagotu. Gutxienez ordubeteko saioak eginez.
3-. Telebista orduak murriztu eta baita joko sedentarioak ere.
4-. Janariak ondo murtxikatu eta poliki jan.
5-. Ez erabili janaria sari-zigor moduan.
6-. Eskura izan frutak eta barazkiak umeak jan ditzan.
7-. Jatorduak familian konpartitu eta ez telebista aurrean.
8-. Eredua izan eta ohitura osasuntsuak erakutsi.

Gizentasunaren inguruko irratsaio bat entzun.

No hay comentarios: